25 Temmuz 2017 Salı

Patmos Adası Gezisi

                     Patmos adası için Leros'tan kalkan DODEKANISOS SEAWAYS  feribotu kullandık. Leros  Patmos arası 1.5 saat sürüyor. Ada da kaldığımız otel Skala denen merkez de ve feribotun geldiği limana çok yakın. Yürüyerek gidebilirsiniz, konumu da tepe de olduğu için çok güzel. Otelimiz
Oteli bookingten yaptığımız zaman ki fiyat ile gittiğimiz zaman fiyat arasında çok fark oldu bunu da zamanında farkedemeyince değiştirememiştik. Otele gidince bunu söyleyince birşey yapamayacaklarını söylediler. Biraz bunu sorun ettik, gittik geldik sorduk niye böyle oldu diye. Sonunda farkı azalttı sahibi, plajlara bile kendi arabasıyla götürdü. Bu yüzden sıkıntımız baştan sona erdi.
Patmos Leros'tan sonra daha turistlik ve büyük geldi . Çünkü heryere yürüyemedik. Yerel otobüsleri kullandık bazen. Merkez , yolcuların geldiği gittiği yer Skala. Adanın nüfusu 3000 kişiymiş. Ama kilise şapel yönünden çok zengin. Ada da 365 tane varmış. Kendine has bakir plajları çok . Bizim de ilk gün gittiğimiz Skala'ya çok yakın olan Grikos koyu oldu.



                        Adanın en kalabalık ve en revaçta ki koyu olduğu söyleniyor. Ama oraya gidince bizim alıştığımız kalabalıkla hiç ilgisi olmadığını görüyorsunuz. Bu koyda ki beş yıldızlı ada otellerinden Patmos Aktif Suitsin şezlonglarını kullanmak için ücret ödemeniz gerekiyor ama çok gereksiz. Biz de ki 5 yıldızla burası arasında dağlar kadar fark var. 
Ücretsiz olarak ağaçların altına havlularınızı serebilirsiniz.



                     Biz biraz daha ileri yürüyerek daha da güzel koy bulduk ve burada ki ağaçların altında tam gün kaldık. Arka taraflarda da tavernalar tek tükte olsa var. Öğle yemeği olarak harika yemekler yedik buradakilerde. 



              Bu koydan biraz daha ileriye gidince bir tesis daha var. Burası Petra Beach. Her yer taş, deniz tertemiz ve kalabalık değil. Bayıldık buraya da. Deniz soğuk ama girilemiyecek gibi değil. Şezlong ücreti iki kişi 10 euro.



                          Patmos'un diğer koyları da çok güzel. Psili AMOS, Livadi Grenas, Agriolivadi, Kampos diğer yerler. Skala merkezden belirli saatlerde iki plaja yani Kampos ve Grikos'a  otobüs var. 
Adanın iç bölgelerinde evler arasında gezebilirsiniz. Skala dan yukarıya doğru adanın eski merkezi Chora 'ya yine otobüsle 1,5 euroya çıkılıyor. Sonrasında biz yürüyerek indik. 



Patmos'un en güzel noktalarından biri zaten Chora.  Adanın en eski yerleşim bölgesi. Korsanlardan ve baskınlardan korunmak için burası seçilmiş zamanında. İncilin vahiyler bölümünde adı geçen Patmos aziz Yuhannaya bu ada da Hz. İsa'nın göründüğü yazar.


               M.S. 95’te Aziz John’un (St. John The Theologian) adaya gelmesi burayı önemli kılıyor. Kendisinin adaya ayak basışı, mağaraya girişi ve kendisine iletilenleri yazmaya başlamasıyla adanın Tanrı tarafından kutsandığına inanılıyor. Bu yüzden de Patmos Adası halen Hıristiyanlık'ın önemli hac noktalarından biri.




                        12. yy dan kalma Ortodoks kilisesi olan  SainT   John Manastırını çevreleyen Bizans kalesi eteklerine kurulmuş Chora daracık sokakları , kafeleri, hediyelik eşya dükkanları ile çok güzel. 


Burada bulanan  Jimmy's Balcony biraz soluklanıp birşeyler içeceğiniz , güzel yunan yemekleri yiyip adanın manzarasına bakabileceğiniz bir restoran. 


                                                Chora da ki manastırdan manzara



                                                                 Chora da bir kafe


                 St. John The Theologien Manastırını gezdikten sonra kıvrıla kıvrıla inen yoldan yürüyerek Kutsal Mağaraya geliyorsunuz. Yan taraftan giriş var ve 2 euro ödeyerek içini gezebiliyorsunuz. 
               Mağaranın kutsallığı, insanlığın geleceğinden sembolik anlatımlarla bahseden vahiyin Juhanna’ya bu mağarada indiğine inanılıyor olmasından geliyor. Halen aktif olan ve 13 rahibin yaşadığı St. John The Theologien Manastırı ise küçük sayılabilecek bir manastır. İçinde Osmanlılardan, vergilerini ödemeleri hususunu hatırlatma amaçlı gönderilmiş mektupların da olduğu bir müze de var. 




 Bunca gezme dolaşmadan sonra ne yenir ne içilir ? Tabi ki deniz ürünleri, taptaze balık çeşitleri, fava, humus, ege otları ve yunan salatası. 


İlk gece Skala içinde ki Pantelis Taverna da yemek yedik ve memnun kaldık. 


Yunan Adası’nda tavernalarda keyifli bir akşam yemeği yemek için adresler; Skala limanında yer alan Tzivaeri Taverna, Hochlaka’da bulunan Tsipouradiko Tavern ve Chora’da yer alan Vangelis.
Güzel mezelerin tadına varmak için Chora'da bulunan Jimmy’s Balcony ve The Balkoni de diğer önerilerim. 

6 yorum:

  1. Çok iştah açıcı görüntüler... Kos ve Rodos adasına gittiğimde o salatalardaki kocaman beyaz peynir dilimlerine bayılmıştım. Herşey lezzetliydi ve görüntüler içaçıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunan adaları çok güzel gerçekten. o kadar huzurlu ki çok
      seviyorum. yemeklerde lezzetli, sokaklar temiz valla bayılıyorum.

      Sil
  2. Yine birbirinden enfes fotoğraflar ve güzel anlatımınızla gitmiş, gezmiş kadar olduk Patmos'u.....
    Salatanın üzerindeki dikdörtgen şeklindeki beyaz şey peynir mi???????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gezi yazıları çok renkli oluyor ben de çok seviyorum ama yazmak fotoları
      toparlamak da bir o kadar zor. Evet salatalar üzerinde ki peynir. yunan
      salatasının özelliği üzerinde peynir olması.

      Sil
  3. Harika fotoğraflar, nefis yemeklerle içimiz açıldı. Güzel yermiş gerçekten... sevgiler canım

    YanıtlaSil
  4. hmm şimdi anladım. siz Leros'a gidip ( yunan adası ) oradan Patmos'a gittiniz.
    Yazıları geri geri okuyorum. :) Bodruma gidip bu adalar arası yolculuğa başlamak şart galiba.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...