15 Mart 2015 Pazar

Pazar Sineması

                        Tatil  günleri  yapılanları anlatmaktan  ve yapılanları  dinlemekten  çok hoşlanırım. Ben de  şu uzun  kar  tatilinde  sürekli  film seyrettim. Beni  takip edenler  bilir, dönem dönem farklı  yönetmenlere takılıyorum. Bu haftanın  yönetmeni de James Ivory.  Ivory  çektiği filmler  yüzünden hep  İngiliz  sanılmış aslında Amerikalı  bir yönetmen. Onun  İngiltere'nin  belli  dönemlerine  ait filmlerini  sıra  sıra seyrettim  bu  tatilde. Hem havaya,  hem ruhuma uydu tüm filmler. Sizi  fazlaca  yormadan,  usul usul  konusunu anlatan  filmler. Dönemin  evlerini,  bahçelerini, arabalarını, giysilerini görmek  çok iyi  geldi  bana. 
                    James Ivory'nin şöhretinin,  yazar E. M. Forster'dan uyarladığı dönem dramlarına dayandığı söylenebilir. Arka arkaya çektiği    'Manzaralı Oda'   (A Room with a View, 1986 ve 'Maurice'in (1987) ardından, beş yıl soluklanıp gene sevgili yazarına döndü ve Emma Thompson ile Anthony Hopkins'i bir araya getiren 'Howards End'i (1992) yaptı. Bu ikili, hemen bir yıl sonra da 'Günden Kalanlar'da (Remains of the Day) birleştiler.   Film  ünlü  Japon yazar  Kazuo İshiguro'nun  kitabının uyarlaması. 

                                                   

                              Yine  yazarın  kaleminden  ve  Ivory ile  sinema da  hayat  bulmuş  filmi  The White Countess  var. Ödüllü yazar Kazuo Ishiguro’nun yazdığı bu öykü, sürgünün ve özlemin yarattığı dramla beraber aşkın tüm zorluklara karşı kazandığı zaferi anlatıyor.
                       Bir de Henry James var. Yazarın en sevdiği kitabı olan 'Altın Kap'la (The Golden Bowl) karşımızda. Yine  Edward devri İngiltere'si, biraz İtalya, James'in Avrupa'sı. Ama bu seferki Amerikalıları üst orta sınıftan kişiler değil. Muhteşem mekânlar, çok özenli bir sanat yönetimi, ressam John Singer Sargent'ın tablolarından etkilenmiş nefis görüntüler, genelde iyi oyunculuk  var  filmde . 
                    Burada  anlatmaya  çalıştığım  Ivory  filmlerini  seyrettim. Asıl   The city of your final destination  seyretmek  istediğim. Bakalım  onu  ne zaman  bulur  ve  seyrederim. 













1 yorum:

  1. Sevgili Pelin Pembesi,
    Hayal Kahvem ve sizin kadar film seyrdebilmem imkansız ötesi, ikinizde o kadar profesyonelsiniz ki. Sayenizde bilgim artıyor, seçim yapabiliyorum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...